1.3.1.1. Zemědělství (primární sektor)

1. část - Bürger, Staat und Politik in der Schweiz, Junker & Fenner, 1988
Odpovědět
Uživatelský avatar
Švýcarská Demokracie
Site Admin
Příspěvky: 53
Registrován: úte pro 14, 2021 11:18 pm

1.3.1.1. Zemědělství (primární sektor)

Příspěvek od Švýcarská Demokracie »

Zvýšení zemědělské produkce
Úbytek pracovních sil v zemědělství, doprovodný jev racionalizace průmyslových zemí, je vyrovnáván zvýšením produkční kapacity, tj. kvantitativní výkonnosti. Tak kupříkladu celková zemědělská produkce stoupla kvantitativně mezi obdobím 1946/50 a 1985 o 95%. Jedna kráva dnes dodává ve Švýcarsku průměrně 4710 kg mléka oproti 2900 kg v roce 1938. [ Hodnota z poloviny 80. let minulého století; v současnosti produkuje švýcarská kráva přibližně 7000 kg mléka ročně, denně dle rasy a stáří 25-30 kg. ] Protože spotřeba potravin narozdíl od konzumu průmyslového zboží nemůže být zvyšována neomezeně, v současnosti se silně rozevírají nůžky mezi vyráběným a prodejným množstvím (např. přebytek mlékem). V tomto jevu spočívá jedna z hlavních příčin obtížné pozice zemědělství v průmyslovém státě a s tím spojena problematika jeho agrární politiky. Tak kupříkladu poklesl podíl výdajů na výživu ve výdajích na domácnost ve Švýcarsku mezi lety 1938 a 1985 z 34% na 12.8%. Abychom porozuměli obtížím agrární politiky, potřebujeme základní znalost zemědělských výrobních poměrů.

Hlavní směry zemědělské produkce
Hlavní směry agrární produkce se dají nejlépe poměřovat z rozčlenění koncového hrubého výnosu zemědělské produkce (stav v roce 1985):
mléko 32%, hovězí 20%, vepřové 18%, víno 7%, obilí 5%, ovoce 4%, drůbež 4%, zelenina 3%, brambory 1.5%, cukrovka 1.5%, ostatní 3%

Poměr mezi rostlinnou a živočišnou výrobou
Podíl rostlinné výroby, v poměru k živočišné, je asi třetinový. V době poslední světové války, kdy se Švýcarsko jak jen to bylo možné muselo samo zásobovat, činil 40%. Orná půda, která se v roce 1945 rozprostírala na 355 000 ha, se od té doby zredukovala na dnešních (1985) 287 000 ha ve prospěch chovu dobytka. Díky eliminačním akcím se stabilizoval stav hovězího dobytka již několik let na cca 2 mil zvířat. V důsledku zlepšené produktivity při pěstování krmiv a pokrokům v chovu hovězího dobytka však produkce mléka stále stoupá. Mléko uvedené na trh, tj. celková produkce mléka po odečtení samozásobování a objemu použitého k odchovu stoupla od roku 1938 do 1985 z 18.6 na 38.7 mil metrických centů (= 100 kg nebo 1 hl). Švýcarsko se dnes plně zásobuje mlékem (100%) a mléčnými produkty (117%), masem z 90 až 100% dle druhu masa. K utlumení přebytečné produkce mléka bylo 1. května 1977 zavedeno kontingentování mléka. Od té doby přecházejí zemědělci zčásti na jiné produkční směry a zvyšují tím průměrnou míru pokrytí orných plodin tak silně, že vznikají nové odbytové a finanční problémy (stupeň samozásobení u chlebového obilí 80%, brambor 100%, zeleniny 50%, cukrové řepy 45%). Průměrné samozásobení (domácí produkce v procentech celkové spotřeby) osciluje v 80. letech mezi 60 a 70%.

Spotřeba potravin na jednoho obyvatele
Sledujeme-li vývoj spotřeby potravin na jednoho obyvatele od roku 1955, pak zjitíme klesající konzum chlebového obilí, brambor, masa, zatímco spotřeba másla, sýra, smetany, ovoce stagnuje a poptávka po mléce, smetaně, vejcích, drůbeži a zelenině roste. Denní spotřeba potravin na hlavu obyvatele, přepočteno na kalorie, kolísala v 60. a 70. letech okolo 3200 kalorií a stoupla po roce 1980 na cca 3400 kal. Zemědělství je nuceno přizpůsobit produkci novým spotřebním poměrům. Změna produkce je ztížena zčásti topografickými a klimatickými poměry (např. u sedláků v horách).
Odpovědět